26. huhtikuuta 2013

Aura: Munkit ja wappu

Vappu tekee jo kovasti tuloaan ja Tampereella olemmekin jo viettäneet wappua viime viikon torstaista lähtien. Teekkareille wappu on vuoden odotetuin tapaus joka alkaa wappulehden julkaisusta ja päättyy teekkarikasteeseen. Eri paikkakunnilla wapputavat ovat toki hieman erilaiset. Tampereen wappuun aletaan laskea päiviä jo kuukausia ennen wapun varsinaista alkamista, ja kouluhommat hoidetaan siten että on mahdollista viettää wappua täysin rinnoin. Tänä vuonna Tampereen teekkarit juhlivat wappua yli sadassa itse järjestämässään tapahtumassa.

Heti särähti korvaan: "teekkari". No nehän on just niitä ketkä vaan ryyppää ja rällää ja sotkee paikat ja käyttäytyy rumasti ja kertoo vielä huonoja vitsejä päälle. Mitä ennakkoluuloja! Teekkarius on oikeasti jotain aivan muuta: yhdessä tekemistä ja aitoa draivia ajaa asioita eteenpäin. 
Viime wappuna maalasimme Koutusta kärrätyn auton wappuisin värein.
Teimme muutaman ystäväni kanssa erääseen wapputapahtumaan edellispäivänä pikkumunkkeja. Taisi mennä hiukan yli... teimme niitä nimittäin noin 250 kappaletta. Sitä rasvankäryä ja jauhojen määrää! Munkeista tuli tosin oikein oivallisia. Tässä muutama vinkki onnistuneeseen munkinpaistoon.
1) Jos sinulla on mahdollisuus, käytä rasvakeitintä. Rasvakeittimessä rasvan kuumuusastetta on huomattavasti helpompi säätää kuin liedellä. Lisäksi metallikorista on helppo kaataa valmiit munkit sokeriin kieriskelemään. Käyttämässämme rasvakeittimessä oli myös kätevä kansi, joka esti rasvan räiskymisen.
2) Tee munkit ulkona. Trust me, käry ei lähde vaatteista eikä verhoista eikä lakanoista varsinkaan pienessä asunnossa. Kotikotona teimme munkit kaasugrillin keittolevyllä, tällä kertaa hankimme jatkojohdon ja nostimme rasvakeittimet suoraan ulos.
3) Jätä taikina löysäksi. Mitä löysempi taikina, sitä pehmeämpiä munkkeja.
4) Tee munkeista mahdollisimman samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
5) Syö munkit mieluiten muutaman tunnin kuluttua paistamisesta. Näin rakenne pysyy ilmavana ja maku hyvänä. Meidän munkkimme olivat tarjolla vasta seuraavana päivänä, ja osa niistä oli jo onnistunut kovettumaan tiiviiksi pikku pallukoiksi.

Muistathan myös, ettei käytettyä rasvaa saa kaataa viemäriin, vaan se on poistettava muulla tavoin. Kaadoimme likaisen, jäähtyneen öljyn takaisin pulloihin ja laitoimme ne sekajätteeseen.
Käytimme munkkien paistossa tätä Kotiliedestä nappaamaani ohjetta joka toimi moitteettomasti.
Kuvat munkeista jäi tällä kertaa valitettavasti kiireen vuoksi ottamatta, kuvituksena on siis Jojon otoksia viime vuoden wapusta.

Teekkarilakin saa Tampereella painaa päähänsä vasta ensimmäisen opiskeluvuoden wappuna, tarkemmin vapunaattoyönä.
Ainesosat
3 dl  vettä tai maitoa
pussi kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja
75 g voita
kypsentämiseen ruokaöljyä 1-2 l, riippuen kattilan/keittimen koosta 
sokeria munkkien päälle
Lämmitä vesi tai maito n. 42-asteiseksi. Lisää nesteeseen suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää vehnäjauhot nesteeseen. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmennyt voi. Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia pyörylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia. Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Aseta taikinapallukat varovasti kuumaan rasvaan. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla tai ritiläkorilla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria. Tarjoa munkit vastapaistettuina. Ohjeella tulee noin 20 pientä munkkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti