23. joulukuuta 2012

Julia: Joulutunnelmia puutalosta

Joulussa on mielestäni parasta perinteet ja yhdessäolo. Olen joka Joulu lapsuudenkodista muutettuani halunnut noudattaa perinteitä ja valmistella Joulua myös Turun kodissamme, vaikka varsinaisesti vietämme joulunpyhät Koutussa tai mieheni vanhempien luona. Perinteiden noudattaminen on ollut mielestäni myös osa aikuiseksi kasvamista.

Teen joka Joulu ainakin yhden havukranssin kuusesta tai katajasta. Tänä vuonna koristelin sen jouluvaloilla ja kultaisella rusetilla.
Kuusen haku metsästä ja sen valitseminen on olennainen osa riittiä. Tänä vuonna otimmekin kolme pientä kuusta, sillä jokainen näytti aina entistä paremmalta. Näin Nora ja Jennykin saivat kuuset.

Kuuseni on koristeltu hyvin perinteisesti. Pahviset enkelikoristeet löysin kirpputorilta, piparminttutankoja ostan joka vuosi ja helmikoristeet ovat edellisvuosilta
Steariiniin kastetut lumihiutaleet ovat perinteinen jouluaskartelu, mutta tein niitä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Leikkasin hiutaleet kopiopaperista, silitin ne miedolla lämmöllä sileämmäksi, sulatin vanhoja kynttilänpätkiä vesihauteessa, kastoin lumihiutaleet siinä ja nostin leivinpaperille kuivumaan. Hiutaleita piti kastella muutaman kerran, jotta kerroksesta tulisi tarpeeksi paksu.
Nyt jo monena vuonna joulua on meillä viettänyt vanha sympaattinen joulupukki, joka on löytynyt kirpputorilta.
Kukka-asetelman tein isommasta kimpusta, josta oli jo lakastunut muutama kukka. Pelastin näin jäljellä olevat kukat ja oikeastaan asetelmasta tuli paljon mieluisampi. Lisäsin vielä maljakkona toimivan Riihimäen tölkin reunaan pompulanauhaa.
Puutalossa on talvella melko kylmää ja vetoisaa. Itse luomulampaan villasta  virkkaamani torkkupeite onkin ahkerassa käytössä. Lämmitämme kotiamme osittain puilla alkuperäisellä kaalelihellalla. Kun hellassa on tuli, sitä voi käyttää myös ruoanlaittoon.
Lahjoja pitää hankkia joka vuosi enemmän, sillä suku kasvaa hurjaa vauhtia. Onneksi olemme Koutussa soveltaneet jo parina vuotena kierrätysjoululahjontaa, josta lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti