Olen suoraan sanottuna vihannut paprikaa ruuissa koko pienen
ikäni ajan. Paprikassa on jokin sellainen kitkeränkatkera maku joka ilmeisesti
jää kuitenkin muilla aiheesta haastattelemillani ihmisillä huomaamatta. Olen kokeillut kaikkea: keltaisia,
vihreitä, oransseja, punaisia, pieniä, isoja, suippoja, pyöreitä. Siitä
huolimatta vasta viime kesänä toteutin pitkään kaavailemani projektin ja aloin
tietoisesti lisäämään paprikan määrää ruokavaliossani.
Aloitin
projektin kesäkuussa. Menin ruokakauppaan, ja ostin elämäni ensimmäisen
paprikan. Paprika oli oikein kaunis, punainen ja kiiltäväkylkinen. Olin intoa
täynnä ja etsin netistä suussasulavia (tai ainakin suussasulavan näköisiä)
paprikaohjeita. En oikein osannut päättää mistä aloittaa. Loppujen lopuksi tuli
kuitenkin jo heinäkuu ja paprika muhi, eittämättä lisäainekyllästyksensä
ansiosta, kesäkämppämme jääkaapin nurkassa.
Samaan
aikaan meille saapui viideksi viikoksi asumaan maailman ympäri matkaava
amerikkalainen tyttö. Ensimmäisenä aamuna hän kysyi:
- “Do you guys want
omelettes? I could make some.”
- “Sure, omelettes sound great”, vastasin.
Tyttö
hääräsi tovin keittiössä ja iski sitten eteemme jääkaapista löytämällään paprikalla,
fetalla ja herkkusienillä höystetyt munakkaat. Kohteliaisuudenpuuskassa pakotin
itseni syömään paprikat. Ja kas, sehän oli oikeastaan ihan siedettävän
makuista. Voisin jopa sanoa että se oli hyvää. Seuraavien viiden viikon aikana
valmistimme munakkaita lähes joka päivä ja ostimme paprikoita joka
kauppareissullamme.
Nyt
kun oikein tarkemmin ajattelee niin paprikaa olisi oikeastaan myös aika helppo
rakastaa. Paprika on makea ja mieto ja rouskuu mukavasti suussa. Se on raikkaan
ja reippaan värinen raakana sekä kypsennettynä. Taidan kuitenkin pysytellä
ainakin vielä hiljaisten hyväksyjien kerhossa ja parantaa suhdettani paprikaan
pikku sipaus kerrallaan. Amerikkalaisen tytön kanssa kehittämistämme
erimielisyyksistä (joista pienimpiin eivät kuuluneet tiskivuorot omelettien
jälkeen) huolimatta muistelen häntä aina hyvällä – hän nimittäin opetti minut
syömään paprikaa. Omalle kontolleni taitaa jäädä nauttimisen opettelu.
Selvidyttyämme kouttulaisten kanssa viikonlopun karkeloista alkoi mieli tehdä muutakin ruokaa. Muistin bonganneeni kauan sitten jostain ruokablogista reseptin täytettyihin pieniin paprikoihin, jotka kääräistiin ilmakuivattuun kinkkuun. Reseptiä en ankarasta googlailusta huolimatta löytänyt, joten lykkäsin paprikoihin täytteeksi vähän mitä mieleen tuli. Pidin paprikoita uunissa parisenkymmentä minuuttia, joka jätti paprikat vielä hieman rouskuviksi. Jos kuitenkin pidät pehmeämmistä ja makeammista paprikoista, jatka paistamista vielä vartin enemmän. Paprikoiden lisäksi tein juustoisia yrttikeksejä, joiden reseptin löysin Koti ja keittiön nettisivuilta, sekä tomaattimozzarellasalaattia balsamicolla höystettynä. Keksit ovat empiirisen ja henkilökohtaisen tutkimukseni mukaan parempia vasta seuraavana päivänä. Lisäksi tällä ohjeella niitä tulee aika reilusti, noin 50 kappaletta. Keksien varalle on muitakin ideoita, ne toimisivat hyvin esimerkiksi cocktailpalojen pohjalla tai crostinien tapaan salaatissa. Salaattiin käytin vihersalaattia, rucolaa, pikkutomaatteja, mozzarellaa ja punasipulia.
Täytetyt paprikat ilmakuivatulla kinkulla
2 pkt pieniä suippopaprikoita (n. 14 kpl)
2 pkt ilmakuivattua kinkkua
täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
½ ruukkua tuoretta basilikaa
pieni punasipuli
1 sitruunan mehu
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa paprikoista kannat pois,
poista sormilla siemenkodat. Voit myös huuhtaista kannattomat paprikat hanan
alla jolloin irtosiemenet lähtevät veden mukana pois. Pilko punasipuli, silppua
basilika. Sekoita kulhossa täyteaineet ja purista mukaan vielä sitruunan mehu. Kääri
yhden paprikan ympärille kaksi kinkkuviipaletta siten, ettei täyte valu ulos
paprikasta. Lado paprikat uunivuokaan kyljelleen ja paista 20-30 minuuttia
uunissa.
Yrttiset juustokeksit
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
100 g raastettua voimakkaanmakuista juustoa (parmesan, grana
padano, emmental tms.)
2 rkl kuivattuja yrttejä (basilika, timjami, rosmariini)
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, juusto ja yrttimausteet. Nypi joukkoon rasva. Kippaa sekaan vesi ja kananmuna, vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja tee keksejä muotilla (käytin paremman puutteessa shottilasia). Halutessasi voit ripotella keksien päälle vielä yrttejä. Paista keksejä 200 asteessa kymmenisen minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.
Suussa tuntui jo herkkumaistiaiset.. saisikohan noita tilattua? :)
VastaaPoista