29. maaliskuuta 2013

Eeva: Kotimämmiä



Mämmin valmistaminen kotona on todella helppoa, mutta vie aikaa imeltymisineen, keittämisineen ja paistamisineen noin työpäivän verran. Mämmin valmistusohjeita on netissä vaikka kuinka paljon, itse käytin tätä hyväksi havaittua, joskus Turun Sanomissa ollutta ”Tertun mämmi” ohjetta. Samainen lehden artikkeli kertoo, että mämmi on kotoisin Lounais-Suomesta, josta se on levinnyt koko maahan. Katolisena keskiaikana mämmiä käytettiin pääsiäistä edeltäneen paastoajan ruokana.



Tertun mämmi

4,5 l vettä (alkuperäisen ohjeen mukaan 3,5 l, tällä määrällä tulee turhan kiinteää)
0,5 kg maltaita
1 kg ruisjauhoja
2 dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta (voi jättää poiskin)
1 tl suolaa

-        Sekoita vajaa puolet maltaista ja ruisjauhoista 1,5 litraan 60-asteista vettä
-        Anna imeltyä peitettynä lämpimässä 2-3 tuntia
-        Lisää loppu vesi, maltaat ja ruisjauho
-        Anna imeltyä pari tuntia
-        Keitä mämmivelliä 10-15 minuuttia, varo pohjaan palamista
-        Lisää siirappi, pomeranssinkuori ja suola
-        Kädenlämpöiseksi jäähtynyt mämmi paistetaan 2-3- tuntia, 150–175 asteisessa uunissa
-        Valmiiden mämmiropposten annetaan tekeytyä 1-2 päivää viileässä
Kuten huomaatte, mämmi on alumiinivuoissa sillä en löytänyt pahviroppeita mistään. Oikeat tuohiropposet olisivat pääsiäispöydässäkin upeat mutta niitäkään ei tähään hätään kukaan ehtinyt tehdä. Ehkä ensi vuonna olen ajoissa liikkeessä. Tosin taitaa tuo ajoissa oleminen jäädä ikuiseksi haaveeksi.

Oikein hyvää pitkäperjantaita kaikille!

 

2 kommenttia:

  1. Perinteinen jauhojen ja veden läträämiseen perustuva imeltymislämpötilan ylläpito on mitä suurimmassa määrin epävarmaa ja erittäin suuritöistä.

    Sähkölieden uunissa imeltäminen on tehokasta, helppoa ja pomminvarmaa:

    Perusraaka-aineet sekoitetaan kattilassa 65 asteiseen veteen puromaiseksi seokseksi ja laitetaan imeltymään 4-5 tunniksi 70 asteiseen uuniin. Seosta voidaan sekoittaa ja maistaa imeltymisen aikana muutamann kerran.
    Suola lisätään imeltämisen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Mämmi

    Perinteinen vanhanajan mämmi, mutta imelletty nykaikaisesti sähkölieden uunissa - näin saadaan kaikki imeltymisessä syntynyt makeus tehokkaasti makeuttamaan mämmin. Ei lisättyä sokeria eikä siirappia. Maku saadaan imeltämällä. Tarvittaessa lisätään sirotesokeria lautaselle.

    Ainekset:

    3½ l vettä, varaa hiukan yli tarvittaessa ohentamiseen.
    800 g karkea täysjyväruisjauhoja
    500 g mämmimaltaita
    1 tl suolaa
    "mausteita maun mukaan". Monien mielestä maustamatta paras.

    Ohje:

    1. Kuumenna vesi noin 75 asteiseksi. Keitä klooripitoinen vesi.

    2. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot huolellisesti veteen. Maltaat ja jauhot voi esisekoittaa kuivina kulhoon.

    3. Peitä kattila kannella ja imellytä seosta 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Sekoita seosta muutama kerta imeltämisen aikana. Notkista seosta vain tarvittaessa.

    4. Lisää imeltyneeseen seokseen suola. Sekoita hyvin. Jos haluaa, voi lisätä mausteita "maun mukaan" Tarkista maku. (Perinteistä vanhanajan mämmiä ei mausteta).

    5. Kuumenna seosta hiljalleen koko ajan huolellisesti sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä sivuun noin 15 minuutiksi.

    7. Laita seos perinteisiin uunivuokiin.
    Paista aluksi 170-190 asteisessa uunissa. Kun seos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Valele pintaa paistamisen aikana 2-4 kertaa muutamalla ruokalusikallisella vettä estämään pinnan kuorettumista.
    Kypsennä 125 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

    8. Jäähdytä ja säilytä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän viileässä seisottamisen jälkeen.

    VastaaPoista