1. syyskuuta 2013

Eeva: Säilöntäviikonlopun aloitusta

Olimme Jennyn ja Julian kanssa suunnitelleet pitävämme täällä Koutussa säilöntäviikonlopun ja yhdessä tekemällä otavamme ilon irti tästä aikaa vievää puuhasta. Tarkoituksena oli lauantaina käydä sienestämässä ja säilöä myös se mahtava sienisaalis talven varalle. No, sienisaalis oli todella vaatimaton, mutta metsäretki sitäkin upeampi syysauringon lämmössä. Mies oli jo aikaisemmin viikolla käynyt koluamassa ne tutut paikat, ne yleensä takuuvarmat kanttarellimättäät, mutta kuiva kesä näyttää vähentäneen niidenkin sienisatoa.

Suunnistimme siis uusille alueille ja ihmeeksemme löysimme tästä lähistöltä aivan upeita paikkoja. Kyllä kannatti puskea läpi pusikoiden ja sietää muutama hirvikärpänen hiuksissa näiden maisemien vuoksi. Tosin sienimaastoa ne eivät olleet, vaan korkeaa kallioista kukkulaa, josta avautuivat hienot näköalat.
Jennyn perheeseen tuli aupair Saksasta noin kuukausi sitten ja hän viettää jo toista viikonloppua täällä Koutussa. Laura näyttää nauttivan luonnossa liikkumisesta ja sopii tähän meidän porukkaan loistavasti. Alku uuden perheenjäsenen kanssa on sujunut hyvin, ja toivon, että hän tulee viettämään jatkossakin viikonloppujaan kanssamme seuraavan vuoden ajan. Toivon myös, että oma saksankielentaitoni herää henkiin seuraavan vuoden aikana.
Metsäretken jälkeen olimme kaikki kovin nälkäisiä ja grillailimme nopeasti terassilla. Kuvassa näkyvä lyhty on mitä mainioin tunnelmatuoja pimeisiin iltoihin. Se varaa aurinkokennolla virtaa valoisana aikana ja syttyy itsekseen pimeän tultua. Ostin lyhdyn Clas Ohlssonilta ihan kokeeksi ja aion kipaista katsomassa löytyisikö niitä vielä.
Ja saunaan, tottakai!
 Lauantai-iltana rannikolla vietettiin muinaistulien yötä. Tuikut salaojaputkien päässä valaisivat täällä saunapolkua.
Mutta se säilöntä, joka oli koko viikonlopun pointti. Kaikesta touhusta johtuen se eteni hitaasti, mutta saimme kellon näyttäessä jo lähes puolta yötä  pakattua kuivurin täyteen omenalohkoja. Kuivuri on aivan uusi hankinta ja nyt aamulla näyttää siltä, että se toimii. Tähän asti olemme kuivanneet vain sieniä ja niitäkin uunissa tai leivinuunin päällä. Mutta nyt kuivaaminen nousee uusiin ulottuvuuksiin!
Huh, miten huonosti hoidettuja omenapuita, tunnen pistoksen. Siitä huolimatta satoa tulee ja säilöttävää riittää. Meillä on neljä omenapuuta ja se, kuka ne joskus on istuttanut, on toiminut viisaasti. Lajikkeet kypsyvät eri aikoihin joten satoa riittää pidemmäksi aikaa.
Mutta nyt kurkkujen kimppuun!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti