11. heinäkuuta 2013

Kesäpäivän risteily Rosalaan ja Bengtskäriin

Jos perheen yhteisiä lomapäiviä on niukasti, kuten meillä ainakin tänä kesänä, ne kannattaa suunnitella hyvin etukäteen. Ainakin siinä tapauksessa, jos on tarkoitus lähteä omista nurkista pois. 

Yhden päivän aikana ei voi lähteä kovin kauaksi, sillä kukapa haluaa istuskella kauniina kesäpäivänä esimerkiksi kuumassa autossa. Päätimme pitkähkön pohdinnan jälkeen lähteä risteilymatkalle, jolla ei siis ole mitään tekemistä Ruotsin risteilyjen kanssa. Varasimme päiväristeilyn Kasnäsistä (Kasnäsiin ajaa Turusta noin 1,5 tunnissa ja Helsingistä 2 tunnissa) Rosalan Viikinkikeskukseen ja sieltä Bengtskärin majakkasaarelle. Lähdimme matkaan aamupäivällä tällä Mirandra-veneellä.
Kemiönsaaren kunnassa, Hiittisten saaristossa sijaitsevassa Rosalassa meitä oli vastassa asiantunteva opas, joka kertoi viikinkiajan historiasta.
 
Hintaan kuului matkojen lisäksi myös lounas, herkullista kalakeittoa ja saaristolaisleipää. Lounas tarjoiltiin viikinkiaikaisen mallin mukaan rakennetussa, tunnelmallisessa "päällikön talossa", vaikka me itse nautimmekin lounaan ulkona, sillä auringonpaiste houkutteli tälä kertaa kynttilänhämyä enemmän. 
Alueelle on rakennettu viikinkiaikainen kylä ja erilaisia historiallisia näyttelyitä. Pihalla olevia pelejä ja aseita pääsi myös kokeilemaan, paitsi katapulttia! Myös kanat ja kanit elävöittivät pihapiiriä.
Iltapäivällä matka jatkui aurinkoisessa säässä kohti Bengtskärin majakkasaarta. Bengtskär on Suomen eteläisin majakkakohde ja Pohjoismaiden korkein majakka.

Nyt ilma oli kuin morsian, mutta matkalle lähtiessä kannattaa pitää mielessä, että Bengtskäriin ei tehdä matkoja kovalla tuulella lainkaan, sillä silloin rantautuminen turvallisesti on mahdotonta.

Isäntäpariskunta, joka asuu pienellä saarella lähes koko vuoden, otti meidät ystävällisesti vastaan. Myös täällä opas kertoi mielenkiintoisia tarinoita saaren vaiheista, jonka jälkeen tutustuimme itsenäisesti majakkaan ja saareen.
Majakassa on kaksi kahvilaa, pieni hotelli, kaksi museohuonetta, isäntäpariskunnan asunto sekä majakan torni, jonka huipulle pääsee kiipeämään portaita pitkin. Näköalat olivat todella huikeat!
Kotimatka sujui leppoisissa merkeissä. Vauva nukkui vaunukopassaan tyytyväisenä veneen moottorin huristessa. Me muut ihastelimme kauniita saaristomaisemia, ja haaveilimme pikku mökeistä luodoilla.
Päivä oli todella onnistunut kaikin puolin. Kyllä lähiseuduillakin on upeita ja mielenkiintoisia matkakohteita. Tätä reissua voimme suositella lämpimästi koko kaiken ikäisille yksinään tai yhdessä matkustaville! Vauvan kanssa olisi pärjännyt pelkällä kantoliinalla, mutta vaunutkin mahtuivat kokoontaitettuina veneeseen.

Meitä alkoi kiinnostaa myös yön viettäminen Bengtskärin majakan hotellissa. Onkohan jollain siitä kokemuksia?

Vinkiksi vielä, vaikka keittolounas kuului risteilypakettiin ja saarilta sai ostaa myös kahvia, kannattaa ottaa jonkin verran omia eväitä mukaan, sillä meri-ilma tekee nälkäiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti