3. heinäkuuta 2013

Viilipyttyä

Jos tunnet tarvetta tehdä itse syötävää mahdollisimman vähällä vaivalla, tee kotiviiliä! Sillä tuskin mikään syöminen on yksinkertaisempaa valmistaa ja onnistuminen on taattua. Näin puolilomalaisena tekee mieli fiilistellä kesäjuttuja ja viilin teko alkoi tuntua juuri sopivalta pikku askareelta töiden lomassa.
Olin melkein jo unohtanut tämän kotiviilin ihanuuden, sen verran pitkään on kulunut, kun olen sitä valmistanut. Se on tämä ihana kesä, joka nostattaa mielen syövereistä tällaisia nostalgisia tapoja. Silloin, kun naapurissamme joitakin vuosia vielä sitten oli lehmiä ja saimme maitoa suoraan tilalta, tein viiiliä useinkin. Ja siitä tuli se paras viili, kiinteä, samettisella kermakerroksella!
 
Ja näin helppoa se on:
 

Kulhon pohjalle noin ruokalusikallinen viiliä siemeneksi. Mitä rasvaisempi viili, sen parempi siemen.
Lisää päälle pari desiä luomu- tai täysmaitoa, sekoita kevyellä kädellä.
Anna viilien seistä vuorokausi lämpimässä. Kerman tiivistyttyä pintaan laita valmiit viilit jääkaappiin.
Ja sitten vaan herkuttelemaan viilillä oman mieltymyksen mukaan. Kaneli on se tutuin viilin mauste ja mietinkin, että miksiköhän juuri tämä mauste sopii niin hyvin viilin kanssa. Ehkä se on tuo pehmeiden ja täyteläisten makujen liitto.
Ai niin, vanha kansa sanoo, että viili ei tekeydy ukkosella. Kuten kermakaan ei vaahtoudu.
 
Ja muista maistella kesäherkkuja!

4 kommenttia:

 1. Mummu teki tätä ja itsekin tein joskus teininä kesätöissä sairaalassa koko sairaalalle. Ei viiliä tarvitse hakea kaupasta.

  Kerran koitin hyla-maidosta, Ei onnistunut, enkä muuta uskalla syödä. Nyt on maitoa jopa laktoosittomana, kannattais ehkä siitäkin kokeilla.

  Kiinnostais tietää, onko joku kokeillut ja onnistuiko? Kaupassa ainakin osaavat tehdä hylaa ja laktoositontakin. Vai mahtoiko olla ukkosta ilmassa, kun kokeilin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein koko sairaalalle...siinäpä sitä oli viilipyttyjä kerrakseen:)
   En ole kokeillut hyla-maidolla mutta taidanpa kokeilla sitäkin.

   Poista
 2. Hei, mistä mahtaa olla tuo tarjotin? -Armi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Armi, tarjotin on ihan vaan muutaman euron kirppislöytö ja arvelisin sen olevan 80-luvulta. Mutta nyt melkoisen ajankohtainen kuvio:)

   Poista