17. marraskuuta 2013

Eeva: Valoa kansalle - messinkivalaisin

Ostin viime kesänä, aurinkoisena kesäpäivänä, pieneltä autotallikirppikseltä tämän pöytävalaisimen. Ja nyt se ilahduttaa minua kovasti tässä marraskuun pimeydessä, jolloin kodin valaistuksen riittävyys todella puntaroidaan. Tämän valaisimen valossa on miellyttävä lueskella ja se sopiikin tuohon sohvannurkkaan loistavasti.

Tanskalaisen Frandsenin valmistama valaisin täyttää mielestäni hyvän valaisimen kriteerit, vaikka se onkin valmistettu jo 70-luvulla. Nykypäivänä vaatimus energiatehokkuudesta toteutuu tässä valaisimessa. Polttimona voi käyttää  led- tai energiasäästölamppuja,  toki alkujaan on tarkoitettu käytettävän hehkulamppuja. EU on jo kieltänyt hehkulamppujen valmistuksen ja kierrekantaiset halogeenitkin poistuvat markkinoilta vuonna 2016, mutta onneksemme vaihtoehtoisia lamppuja on markkinoilla ja niiden tuotekehittely jatkuu tulevaisuudessakin.

Energiataloudellisuuden lisäksi hyvän valaisimen tulisi soveltua käyttötarkoitukseensa, olla häikäisemätön ja turvallinen ja näistäkin kriteereistä kirppislöytö selviää puhtailla pisteillä. Lukuvalaisimessa suunnattavuus ja säädettävyys ovat ehdottomasti ominaisuuksia, joista tulee lisäpisteitä.

Valaisimen ulkonäkö on yleensä se ominaisuus, johon ensimmäisenä kiinnitämme huomiota. Se kauneus tai kauheushan on katsojan silmissä ja hyvin henkilökohtainen juttu. Mutta mielestäni sellainen tuote, joka on suunniteltu ja valmistettu vuosikymmeniä sitten, ja joka vielä näyttää hyvältä, täyttää hyvän muotoilun tunnusmerkit. Ja puhtaat pisteet napsahtivat tämänkin kriteerin kohdalla. Valaisin on muotoilultaan yksinkertainen ja pröystäilemätön, siinä ei ole mitään turhaa.

Ja vielä kaiken lisäksi, messingin lämmin väri on kovin virkistävä ja ajankohtainen alumiinin, kromattujen ja harjatun teräksen sävyjen vaihtoehdoksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti