10. marraskuuta 2013

Nora: paperiset joulupallot

Nythän on eletty marraskuuta jo viikko, joten on korkea aika alkaa suunnitella joulua! No ei sentään, en ole lietsomassa jouluhysteriaa eikä itselläni ole tapanani kuorruttaa kotiani joulukoristeilla. Porukassa askartelu on mielestäni kuitenkin mukavaa, ja samaa mieltä ovat sukulaisnaiseni, joten pistimme viikonloppuna Koutussa sakset ja liimat viuhumaan.

Äitini eli Eeva muisteli tehneensä lapsena isänsä johdolla paperista joulukuuseen palloja, ja päätimme kokeilla niitä. Eeva kertoi, että he käytettivät paperia, jonka toisella puolella oli foliota. Ympyrät, joista pallot muodostuvat mitattiin ja piirrettiin tarkasti harpin avulla.

Me olimme hieman modernimpeja ja piirsimme tietokoneella A4-arkin täyteen palloja, joiden sisään sijoitettiin tasasivuinen kolmio ja tulostimme ne valkoiselle kopiopaperille. Tämän lisäksi askarteluun ei tarvita muuta kuin sakset, liima ja lankaa. Pallojen askartelun voi sanoa olevan pientä näpertelyä, mutta itse pidän tämän tyyppisestä askartelusta, sillä se on lähes meditatiivista. Toisaalta näiden askartelu sopii hyvin myös seurusteluun (ja glögin juontiin), sillä tässä ei ole mitään monimutkaisia vaiheita.
Ympyrän koko määrittää valmiin pallon koon. Mitä suuremman pallon haluat, sitä suuremman ympyrän teet. Leikkaaminen kannattaa tehdä mahdollisimman tarkasti, mutta onneksi valmiissa tuloksessa eivät pienet virheet kovin helpolla näy.
Leikkaamisen jälkeen "siivekkeet" taitellaan kolmion sivun mukaisesti. Siivet liimataan toisiinsa. Pallon kärjet muodostuvat viidestä taitellusta kolmiosta. Yhteensä palasia menee yhteen palloon 20 kappaletta.
Minulla meni aikaa ensimmäisen kolmen pallon tekemiseen kaksi tuntia, ja olinkin hieman epätoivoinen hitaaseen tahtiin. Onneksi tähänkin näpertelyyn harjaantui, ja pikku hiljaa palloja alkoi syntyä nopeammin. Tosin Jennyn perheen au pair Laura teki jo ensimmäisen pallonsa noin vartissa.

Pallot voi tehdä kahdella tavalla. Tässä yllä esitetyssä tavassa siivekkeet on liimattu ulospäin, mutta alla olevan kuvan hauskoja timanttipalloja saa liimaamalla siivekeet sisäänpäin.
Pallot ovat itsessään jo kiva koriste, vaikka koottuina lasimaljaan tai koriin, mutta me teimme niistä köynnöksen ikkunaan ja ripustimme niitä muun muassa kuusenoksiin. Köynnöstä varten pallojen läpi pujotettiin neulan avulla pitkä lanka.
Me teimme pallot nimenomaan joulua ajatellen, mutta mielestäni pallokäynnös sopii melkein mihin tahansa juhlaan värejä vaihtamalla. Tämän askartelun ehdoton hyvä puoli on mielestäni se, että lopputulos on näyttävä, mutta mitään kalliita tarvikkeita ei tarvita.

Niin ja syy, miksi olimme jälleen Koutussa koko konkkaronkka oli isänpäivä. Juhlimme omaa isääni, lapsenlapsille pappaa, sekä Jennyn ja Julian lasten isiä. Varsinkin Julian miehelle Ollille sunnuntai oli merkittävä, sillä hän vietti ensimmäistä isänpäiväänsä isänä.
Olimme suunnitelleet päiväksi yllätysmetsäretken, mutta myrsky ja sade sotkivat suunnitelmamme. Grillasimme kuitenkin ulkona ison kasan erilaisia retkeä varten hankittuja makkaroita, kyllähän ne maistuivat sisätiloissakin. Ainakin isänpäiväateria ja oli hieman erilainen ja .....makkarainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti