18. kesäkuuta 2013

Aura: Täyttä höyryä

Huraa, kokeilin taas tänään jotain uutta: höyrytin nimittäin ruokaa! Enkä ihan mitä tahansa, vaan kokonaisen aterian. Kauhean näppärää olisi tietenkin ollut jos olisin omistanut oikeasti höyrykattilan. Tällä kertaa jouduin kuitenkin tyytymään kätevänä emäntänä höyryttimeen, joka koostui kattilasta, metallisesta läviköstä ja kattilan kannesta. Höyrytys toimi ihan hyvin ja kanakin kypsyi, mutta lävikön rei'itetty pohja muodosti ongelman: vaivalla (hah, no, kymmenessä sekunnissa) vääntämäni marinadi valui kanoja ja sipuleita pitkin suoraan höyrytysveteen eikä kanoihin tarttunut marinadista juurikaan makua. Onneksi ruuan kuitenkin pelasti kastike, joka sotkettiin kanan sekaan viimeisenä.

Siinä ne höyrystyy niin sievinä. Muista kansi!
Käyttämäni resepti on osa The Guardianin "Recipes for under £5" -sarjaa, josta on tullut uusi suosikkini eksoottisten ja edullisten reseptien vuoksi. Okei okei, osa sarjan resepteistä on järkevästi ajateltuna aivan liian monimutkaisia arkiruuiksi ja vaativat valmistelua niin kaupassa käynnin kuin ajankäytönkin osalta. Mutta hyvää inspiraatiota reseptit antavat joka tapauksessa! Pikkurahan resepteistä tulee jotenkin mieleen se Feissarimokien (salainen paheeni) postaus jossa joku osti viimeisillä euroillaan ruuaksi tikkareita ja surkutteli kuinka ei ole rahaa ruokaan. Siis tikkareita! Mitä järkeä? 


Tästä reseptistä ei valitettavasti tosin taida ihan sillä alle viidellä punnalla selvitä jos ei ole aiemmin hankkinut aasialaisia mausteita. Muokkasin hieman reseptiä omanlaiseksi, alkuperäisen version löydät täältä.

Vielä yksi huomautus: eikö ole ihanaa kun kevätsipulit on tulleet kauppoihin ja torille!

Höyrytettyä kanaa ja kevätsipulia (resepti noin neljälle)
Kana
n. 800 g kanan reisikoipia
nippu kevätsipulia
inkivääriä 5 cm pätkä kuorittuna ja raastettuna
miriniä 4 rkl
mustapippuria, suolaa
yksi tuore punainen chili, tulisuus maun mukaan
Kastike
4 rkl rypsiöljyä
1 tl mustapippuria
2 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
4 rkl höyrytysvettä

400 g basmatiriisiä

Pilko kevätsipuli 2,5 cm mittaisiksi pätkiksi. Jätä puolikas kevätsipuli leikkaamatta annoksen viimeistelyä varten. Aseta sipulit höyrytysastiaan ja lado niiden päälle koipireidet. Hiero inkivääri kanan pintaan. Sekoita marinadi, levitä se kanojen päälle. Höyrytä kanoja kannen alla 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Kypsyyttä voit kokeilla esimerkiksi puutikulla, joka solahtaa kypsään kanaan vaivatta.
Kanojen kypsyessä keitä riisit valmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Laita riisit ennen kypsennystä siivilään ja huuhtele niitä kraanan alla niin kauan, että niistä valuva vesi on kirkasta. 
Nosta kypsät kanat leikkuulaudalle ja riivi niistä liha irti haarukan avulla. Laita kanat ja pehmenneet sipulit samaan astiaan. 
Valmista kastike. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Laita kuumuutta kestävään astiaan pippurit, kaada kuuma öljy päälle. Lisää loput kastikkeen aineet. Sekoita kastike kanaan.
Pilko jäljelle jättämäsi kevätsipuli pieniksi ja ripottele sitä annosten päälle. Jos valmistit kanan pohjallisessa astiassa, kaada astiaan jäänyt marinadi ja kypsymisnesteet kippoon ja tarjoile ne erikseen kastikkeena.

1 kommentti:

 1. Onpa herkullisen näköistä! Blogissa näyttää muuten olevan monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista