29. maaliskuuta 2013

Eeva: Kotimämmiä



Mämmin valmistaminen kotona on todella helppoa, mutta vie aikaa imeltymisineen, keittämisineen ja paistamisineen noin työpäivän verran. Mämmin valmistusohjeita on netissä vaikka kuinka paljon, itse käytin tätä hyväksi havaittua, joskus Turun Sanomissa ollutta ”Tertun mämmi” ohjetta. Samainen lehden artikkeli kertoo, että mämmi on kotoisin Lounais-Suomesta, josta se on levinnyt koko maahan. Katolisena keskiaikana mämmiä käytettiin pääsiäistä edeltäneen paastoajan ruokana.



Tertun mämmi

4,5 l vettä (alkuperäisen ohjeen mukaan 3,5 l, tällä määrällä tulee turhan kiinteää)
0,5 kg maltaita
1 kg ruisjauhoja
2 dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta (voi jättää poiskin)
1 tl suolaa

-        Sekoita vajaa puolet maltaista ja ruisjauhoista 1,5 litraan 60-asteista vettä
-        Anna imeltyä peitettynä lämpimässä 2-3 tuntia
-        Lisää loppu vesi, maltaat ja ruisjauho
-        Anna imeltyä pari tuntia
-        Keitä mämmivelliä 10-15 minuuttia, varo pohjaan palamista
-        Lisää siirappi, pomeranssinkuori ja suola
-        Kädenlämpöiseksi jäähtynyt mämmi paistetaan 2-3- tuntia, 150–175 asteisessa uunissa
-        Valmiiden mämmiropposten annetaan tekeytyä 1-2 päivää viileässä
Kuten huomaatte, mämmi on alumiinivuoissa sillä en löytänyt pahviroppeita mistään. Oikeat tuohiropposet olisivat pääsiäispöydässäkin upeat mutta niitäkään ei tähään hätään kukaan ehtinyt tehdä. Ehkä ensi vuonna olen ajoissa liikkeessä. Tosin taitaa tuo ajoissa oleminen jäädä ikuiseksi haaveeksi.

Oikein hyvää pitkäperjantaita kaikille!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti