3. huhtikuuta 2013

Aura: Sekalaisia asioita järkevässä järjestyksessä

Keittiön seinällä on vaihtuva kokoelma tavaroita: tässä vanhoja valokuvapapereita, kellot Ikeasta ja kirppikseltä sekä Futuro-juliste EMMA:sta.
Olen tässä lähipäivinä kokkaillut enemmän kuin viimeiseen kolmeen viikkoon yhteensä. Syy lienee siinä että olen tässä lähipäivinä ollut enemmän kotona kuin viimeiseen kolmeen viikkoon yhteensä. Mukavaa kun ehtii tekemään kotona muutakin kuin nukkumaan.

Pääsiäisen kotimatkalta unohdin (heh) autoon banaaneja jotka sitten ne löydettyäni olivat täysin mustia. Mutta eipä hätää! Banaanimuffinssit (muffinit? muffinssit? muffinsit?) korjaavat kaiken. ALla oleva resepti on seilannut muistaakseni Kodin Kuvalehdestä napattuna kotikotini reseptitelineessä 2000-luvun alusta asti eli yli kymmenen vuotta - varsinainen luottoresepti siis. Tein usein makeanhimossa yksin tai siskoni kanssa banaanimuffinsseja koulusta kotiin tultuani. Muffinssien salaisuus on täysin mustuneissa ja sisältä mössääntyneissä banaaneissa, jotka antavat niille sopivan kosteuden. Parhaimmillaan muffinssit ovat valmistusta seuraavana päivänä!

Banaaneista päästäänkin blogihittiin, nimittäin banaanilettuihin. Blogosfäärissä, erityisesti fitnessblogeissa jo parisen vuotta seikkailleet ihmebanaaniletut tuli testattua lopulta tänään, kun kotona oli kerrankin sekä banaaneja että kananmunia. Eikä muuta tarvitakaan! Ihmeen hyviä letuista sitten loppujen lopuksi tuli, jopa Jojon, the ultimate lettumasterin mielestä. Rakenne on sopivan kiinteä mutta kuitenkin pehmeä.
Banaaniletuista mennään sitten taas toiseen blogihittiin, avokadopastaan. En nimittäin ole aiemmin (seisauttakaa painokoneet!) kovinkaan pitänyt avokadopastasta. Tähän on kaksi syytä.
1) Viime syntymäpäivilläni tein avokadopastaa perheelleni. Kukaan ei kehunut sitä, ja miksi olisikaan kehunut, sillä se ei maistunut miltään. Paitsi spagetilta.
2) Pari kuukautta sitten tein avokadopastaa muutaman ystäväni kanssa erääseen tapahtumaan sadalle hengelle. Ei, en tiedä miksi valitsimme juuri avokadopastan joukkomuonituksen pääruuaksi. Ehkäpä koimme suurta halua raastaa mahdollisimman paljon parmesanjuustoa kahdessa tunnissa? Joka tapauksessa ruoka oli valtava succès. Ainut vain että minulle sattui juuri silloin migreenikohtaus, enkä voinut katsoa avokadosammioihin päinkään.
Kummassakaan tapauksessa syy ei siis ollut pastassa vaan minussa. Siksi päätin antaa avokadopastalle toisen mahdollisuuden. Ja se kannatti. Chilin puuttuessa laitoin tosin mausteeksi sambal oelek -tahnaa, joka tulisuudessaan toi juuri sen tarpeellisen potkun pastaan. Lisäksi: ostakaa niitä pehmeitä limejä. Kovista ei irtoa mehu. No, nämä vinkit kaikki olivatkin jo varmaan lukeneet sadasta muusta paikasta.
Paras kirppislöytö ikinä: pikkulinnut ovatkin suola- ja pippurisirottimet!

Villin viidakon banaanimuffinssit
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl kanelia
3-4 ylikypsää banaania
1 ¾ dl sokeria
1 kananmuna
¾ dl öljyä
1 tl vanilliinisokeria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta banaanit haarukalla tai vaikka sauvasekoittimella. Sekoita banaani, sokeri, öljy, kananmuna ja vanilliinisokeri kevyesti. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita varovasti. Varo sekoittamasta liikaa, riittää, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet! Jaa taikina muffinssimuotteihin. Paista uunin keskitasossa n. 20 min tai kunnes muffinssit ovat kypsiä.

Banaanilettujen ohjeen löydät mm. täältä.
Avokadopastan ohjeen löydät mm. täältä.

  
Sekavan postauksen päätteeksi hauskaa loppuviikkoa kaikille! 


edit 4.6.2013 Muffinssiohje korjattu//Aura

3 kommenttia:

  1. Muffinssien ohjeessa lukee "lisää voi" mutta minkäs verran sitä lisätään kun tuosta ohjeesta on jäänyt määrä puuttumaan ? :)

    VastaaPoista
  2. tuota kananmunaa ei lue tuolla ohjeissa ollenkaan, että missä kohdassa se kuuluu lisätä... :s

    VastaaPoista
  3. Huppistakeikkaa! Nyt on päässyt painovirhepaholainen paikalle. Pahoittelut, ohjeet on nyt korjattu!

    VastaaPoista