19. lokakuuta 2013

Aura: Cassislikööri, pt. II

Nyt ne on valmiit, mustaherukkaliköörit nimittäin. Kypsyttelin niitä hiukan jo yliaikaa, yhteensä reilu 10 viikkoa keittiön kaapissa. Maistoin eilen makeutuksen yhteydessä juomaa ja voin kertoa, hyvältä maistuu! Kypsytin juoman korkeassa Ikean tiivistetyssä lasitölkissä. Tölkistä kaadoin juoman siivilän ja sokeroinnin kautta muutamiin erilaisiin pulloihin. Pienemmät pullot ostin jo kesällä Granitista, isommat haalin kirpputorilta. Kirppareilla kannattaa muuten olla tarkkana lasiastioiden hintojen kanssa. Näitä samoja isompia pulloja oli muutamalla koluamallani kirppikellä myytävänä todella erilaisin hinnoin.  Jossain samanlainen pullo maksoi 9 e, omani ostin (varsin kirpaisevaan) kolmen euron hintaan. Ole myös tarkkana tiivisteosien kumien kanssa! Vanhemmat tuppaavat olemaan jo varsin kuivia ja lohkeilevaisia.

Drinkeistä ensimmäisenä muistuu mieleen se kuuluisa Kir Royal, kuohuviinin ja mustaherukkaliköörin makoisa liitto. Taidan juomillani kokeilla myös Country Breeze -drinkkiä (giniä, mustaherukkalikööriä ja omenamehua). Lisäksi klassinen, kirpeä Gin Fizz taittuu syksyisempään tunnelmaan lorauksella créme de cassista. Joulun tullen mustaherukkalikööriä voi kaataa myös glögin sekaan antamaan mehumaisempaa makua. Mustaherukkalikööri mehevöittää leivonnaisten makua ja on erinomainen kostuke esimerkiksi (aikuisille tarkoitetuille) marjakakuille.

Tässä vielä muistutukseksi liköörin ohje. Muistathan että juoma kypsyy muutaman kuukauden!
Créme de cassis 
1 l mustaherukoita
7 dl vodkaa
1,5 dl vettä 
4 dl sokeria

Murskaa herukat. Laita herukkamassa ja vodka isoon lasipurkkiin. Jos poimit herukat itse, poimi myös muutama herukanlehti ja laita nekin lasipurkkiin antamaan makua. Sulje lasipurkin kansi. Nesteen tulee peittaa herukkamassa ja mahdolliset lehdet kokonaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä, pimeässä, 2-3 kuukautta.
Siivilöi maustunut marjaviina kulhoon. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna samalla sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Kaada siirappia liköörin joukkoon välillä maistellen, kunnes likööri on mielestäsi sopivan makeaa. Pullota pieniin pulloihin.
Säilytä avaamattomat likööripullot valolta suojattuina huoneenlämmössä. Liköörin maku kypsyy vielä ikääntyessä, ja juoma säilyy yli vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti