17. lokakuuta 2013

Julia: Perheloma Kroatiassa

Nyt seuraa matkaraporttia. Meidän perheelle tarjoutui vihdoin mahdollisuus isyysloman myötä lähteä ulkomaille ja pitihän se käyttää. Vietimme 12 päivää Kroatian Splitissä, josta teimme vuokra-autolla päiväretkiä lähiympäristöön.

Syys-lokakuun vaihteessa ilmat olivat vielä melko lämpimät. Aurinkoisina päivinä lämpötila nousi yli kahteenkymmeneen asteeseen. Paras lomakausi Kroatiassa on toukokuusta syyskuun loppuun, jolloin tosin muita turisteja on melko paljon ja hintataso korkeampi. 

Asuimme yksityisessä vuokrahuoneistossa, joita Splitissä on paljon. Varsinkin lapsen kanssa matkustaessa oli hyvä, että oli oma keittiö, sillä pelkän ravintolaruoan syömiseen olisi kyllästynyt aika nopeasti. Meillä oli oma iso parveke, jossa vietimme aikaa ja pelasimme shakkia iltaisin vauvan mentyä nukkumaan. Asunnon sijainti oli hyvä, sillä vieressä oli Marjanin luonnonpuisto, jossa kävimme paljon yhteisillä retkillä ja Olli kävi aamuisin siellä juoksemassa. 

Pidimme lomaa myös internetistä, sillä meillä ei ole älypuhelimia ja kävimme vain kerran netissä läheisessä itsepalvelupesulassa.
Asunnon keittiö oli hyvä ja valmistimme siellä mm. lättyjä ja pastaruokia. Aamupalat teimme myös aina itse, vaikka lähellä olisi ollut useita "aamiaiskahviloita". 
Lähellä oli tori, josta kävimme ostamassa hedelmiä, vihanneksia ja kukkia. Muut ruokaostokset teimme paikallisissa supermarketeissa. Ruokaostoksilla käyminen on mielestäni hauskaa vieraassa maassa, kun on tarjolla on muutakin kuin Pirkkaa.
Kävimme paljon uimassa vaikka säät olivatkin jo aika viileitä.

Ravintoloissa söimme suurimmaksi osaksi herkullista seafoodia. Täällä Konoba Marjanissa se oli erityisen hyvää.

Meillä oli vuokra-auto koko ajan. Periaatteessa olisi riittänyt jos olisi ottanut sen vain viikoksi, sillä Splitissä kaikki on niin lähellä. Kroatiassa ajaessa täytyy olla aika varma kuljettaja ja hallita mäkilähtö hyvin. Liikennekulttuuri itsessään on melko rauhallista, mutta puitteet autoiluun ovat aivan erilaiset kuin mihin ollaan Suomessa totuttu. Korkeuserot ovat suuret ja kadut ja parkkipaikat ovat erittäin kapeita.
Tässä olemme lähdössä autolautalla läheiselle Soltan saarelle päiväretkelle. Splitistä pääseekin matkustamaan useille lähisaarille, jotka ovat käymisen arvoisia. Helpointa on kuitenkin ottaa auto tai miksei polkupyörä mukaan, sillä saarilla välimatkat ovat aika pitkiä ja julkista liikennettä on vähän.
Seuraavat kuvat ovat Trogirista, läheisestä pienestä kaupungista, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Kroatiassa on upeita luonnonpuistoja. Yksi niistä on Biokovo, jossa kävimmekin. Ajoimme pientä serpentiinitietä osan matkaa ja lähdimme kapuamaan Vosac-huipun rinnettä ylös vauva kantorepussa. Huipulle asti menee hyvä kivinen polku, joka alussa nouee jyrkkänä kohti huippua mutta loivenee huippua kohden ainakin kartan korkeuskäyrien mukaan. Polkua pitkin voi jatkaa myös Sveti Jurelle, joka on 1762 m korkea ja samalla myös Biokovon korkein huippu. Sinne pääsee perille myös autolla tai polkupyörällä. Täällä on video kyseisestä tiestä. Patikoimisesta pitäville on siis tarjolla huippunäkymiä ja vaihtelevaa maastoa. Kannattaa ottaa mukaan hyvät varusteet (vaelluskengät, säänmukaiset vaatteet, vettä, eväitä ja kartta).
 
Loma oli ihana mutta oli myös ihanaa palata kotiin syksyiseen Suomeen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti