11. lokakuuta 2013

Eeva: Syksy terassilla

Mikä mahtava syksy meillä onkaan ollut, en malta olla hehkuttamatta tätä upeaa ruskaa, auringonpaistetta ja lämpöä! Ja jatkoa on luvassa vielä ainakin tänä viikonloppuna. Varsinkin vaahterat ovat suorastaan loistaneet keltaisina ja luoneet ihanaa valoisuutta jo pimeneviin päiviin. Olenkin miettinyt, ovatko keltaiseksi muuttuneet lehdet ja kasvit luonnon viisautta ja tarkoituksenmukaisuuta, sillä ne todella luovat valoisuutta pimeyden keskelle. Luonnossahan ei ole mitään turhaa, vaan kaikilla ilmiöillä on tarkoituksensa, myös väreillä. Värit voivat houkutella saalista, varoittaa tai ilmaista jotakin. Toki tiedän prosessin, jossa lehtivihreä eli klorofylli pakenee syksyllä puun runkoon ja keltaiset sekä punaiset värit saavat vallan lehdissä. Mutta haluan ajatella, että tämä valoisa keltainen ilmestyy valaisemaan syksyn tullen iltojamme.
Poikkeuksellisen lämpimät päivät ovat suoneet myös jatkoaikaa terassin käytölle. Emme ole vieläkään  raaskinneet viedä kaikkia kalusteita talvisäilöön, sillä aurinkoisena päivänä on mukava kahvitella pihatöiden lomassa ulkosalla tai illalla grillata jotain pientä iltapalaa. Laajensimme terassia viime kesänä ja nyt meillä on 50 neliötä ruokailu- ja oleskelutilaa. Laajennus on osoittautunut tarpeelliseksi, olemme jo ehtineet viettää täällä monia hauskoja ja mieleenpainuvia juhlia!
Grilli sai katoksen suojakseen.Katteena on vanhat betonitiilet, jotka puhdistimme sammaleesta ja maalasimme. Emme halunneet kattaa suurempaa alaa terassista, koska sateen sattuessa voimme valmistaa grillissä ruuan, mutta sisätiloissa on silloin miellyttävämpi ruokailla.
Terassimme on tontin laidalta katsottuna melko korkea ja aiomme istuttaa viiniköynnöksiä vaimentamaan tätä korkeutta. Ja tietysti myös odotamme kunnon rypälesatoa. Istutamme ne vasta keväällä, jotta köynnökset ehtivät kesän aikana kunnolla juurtua ja ottaa talven vastaan vankkoina ja vastustuskykyisinä. Kasvihuoneessa viini on viheriöinyt ja tuottanut satoa jo useita vuosia. Ja pientä puuhaa riittää vielä terassin ympäristön kanssa, tuohon aidattoman alueen viereen tulee liuskekiviä ja kukkalaatikon perennatkin ovat vielä mietinnässä.
Pihalla riittää totisesti puuhaa myös syksyllä. Meillä on lukuisia suuria vaahteroita, isoja koivuja ja lehmuksia ja haravointi on koko perheelle tuttua puuhaa, toisten mielestä mukavaa, toisille ihan pakkopullaa. Ja se mitä ei ehditä syksyllä tehdä, voidaan tehdä keväällä!
Taitaa taas jäädä osa haravoinnista keväälle sillä viikonloppuna juhlitaan ystävien synttäreitä ja pidetään sunnuntaibrunssi perheen kesken. Ja nautitaan kauniista syksystä, sitä toivon myös teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti