23. joulukuuta 2013

Aura: Sitruunakakku sisilialaisittain

Terveisiä Lapista! Karautimme eilen tänne Äkäslompoloon joulunviettoon äitini ja Jojon kanssa. Sanotaanko että hiukan puudutti peppua kun pääsimme vihdoin mökin pihaan. Piipahdimme matkalla länsinaapurin puolella Haaparannassa ostamassa jouluruuat. Taidan tehdä ostamistamme ruokatarvikkeista erikseen vielä pienen postauksen. Ne on niin kauniita!
Alla on tänään leipomani sitruunakakun ohje. Kakussa on hiukan italialaisen joulukakun fiilistä, joskin ilman kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Jos joulupöydästä puuttuu vielä jotain makeaa, tässä on helppo paakelssi johon ei tarvita erikoisia aineksia! Kakku sopisi mahtavasti myös uudenvuoden brunssille. Koristeeksi voit keitellä halutessasi sokerisitruunoita. Tein omistani liian ohuita ja ne levisivät: leikkaa siis sitruunasta reiluja siivuja keiteltäväksi.
Ohje Glorian Ruoka&Viini 8/13.
 Sisilialainen Sitruunakakku
3 sitruunan kuori
250 g voita
3 dl sokeria
5 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
Kostutus
3 sitruunan mehu
3/4 dl tomusokeria
Siirappisitruunat
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 sitruuna
1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (vet. n. 2 l). Pese ja raasta sitruunoiden kuoret.
2. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Lisää sitruunankuoriraaste. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja kääntele taikinaan.
3. Kaada taikina vuokaan ja vedä taikinan keskelle vako lusikalla, sillä taikina kohoaa reilusti. Paista n. 40 minuuttia, niin että kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä ritilälle.
4. Tee halutessasi siirappisitruunat. Keitä vettä ja sokeria pienessä kattilassa 10 minuttia. Pese ja lohko sitruuna. Lisää sitruuna kattilaan ja keitä lohkoja siirapissa 5 minuuttia. Nosta sitruunat lautaselle kuivumaan.
5. Tee kostutusliemi. Purista raastetuista sitruunoista mehu pieneen kulhoon.
Sekoita tomusokeri joukkoon.
6. Aseta kakun pohjaa laakeampi lautanen ritilän alle. Pistele jäähtyneeseen kakkuun tikulla reikiä ja valuta sitruunatomusokerimehu kakun pinnalle. Ota lautanen varovasti kakun alta ja kaada yli valunut mehu kakulle. Anna pinnan kuivua vähintään 5 tuntia, miellelään yön yli.
7. Koristele kakku tomusokerilla ja halutessasi sitruunalohkoilla. Kakku säilyy huoneenlämmössä muutaman päivän. Jos pakastat kakun, kostuta se vasta sulaneena.

1 kommentti: