29. joulukuuta 2013

Julia: Uuden vuoden aarrekartta

Vuosi lähenee loppuaan ja on taas se aika kun monet tekevät uudenvuodenlupauksia tai pitävät tipattoman tai herkuttoman tammikuun ja haluavat elämäänsä uudistuksia. Päätin postata teille aarrekartoista, sillä niiden tekeminen voi olla askel kokonaisvaltaisempaan elämänhallintaan ja samalla myöskin hauska ohjelmanumero uudenvuoden aatoksi.

Olemme tehneet Koutussa vuoden mittaan useampaan otteeseen aarrekarttoja. Juhannusyönä niitä tehtiin koko juhlaväen voimin ja myöskin Nora ystävineen teki aarrekarttoja viettäessään syksyistä viikonloppua Koutussa.

Aarrekartta on itse askarreltu kooste omista unelmista ja tavoitteista elämässä. Tavoitteet konkretisoituvat kun ne laittaa aarrekartan muotoon ja silloin niitä kohti on myös helpompi pyrkiä. Aarrekartan tekeminen itsessään on erittäin terapeuttista, sillä samalla voi jäsentää ajatuksia ja pohtia mitä todella elämältään haluaa.

Minulla ja pienellä ystäväporukallani on ollut perinteenä jo usean vuoden ajan pitää aarrekarttailta noin kerran vuodessa. Silloin käymme läpi edellisen vuoden kartat. Keskustelemme, mitkä asiat ovat toteutuneet ja mitkä ovat toteutumatta ja ovatko toteutumatta jääneet saaneetkin jäädä pois vai pitäisikö ne ottaa vielä seuraavan vuoden aarrekarttaan mukaan. Tämän jälkeen vanhat aarrekartat hävitetään ja tehdään tilaa uusille tuulille elämässä. Sitten teemme uudet aarrekartat ja esittelemme ne toisillemme. Joka kerta on ollut ihmeellistä huomata, miten toiveet ovat suureksi osin toteutuneet.

Aarrekartan tekemiseen tarvitaan:
  •  mahdollisimman iso kasa lehtiä (ei ole väliä mitä lehtiä, kunhan on kuvia ja tekstejä)
  • sakset
  • liimaa
  • taustapaperi
  • avointa mieltä, rauhallinen paikka ja 2-4 tuntia aikaa.
Aarrekartta voi olla minkä tahansa muotoinen, näköinen ja kokoinen ja kuvien asettelu on vapaamuotoista. Siinä voi olla jokin logiikka tai sitten ei. Aarrekarttaa voi tulkita eri tavoin, mutta jokainen löytää itse aarrekartastaan kuvien ja tekstien perimmäiset merkitykset.

Aarrekarttaa tehdessä kannattaa pitää mielessä kysymys "Millaista haluan elämäni olevan kun olen saavuttanut haluamani". Esimerkiksi jos haluaisi mennä naimisiin, kannattaa etsiä onnellista avio-elämää kuvaavia kuvia eikä pelkästään hääpuvun kuvaa. 
Tein kuvia varten esimerkkiaarrekartan kuvitteelliselle henkilölle. Hän on jakanut aarrekartan neljään itselleen tärkeään elämän osa-alueeseen: Työ (vasen yläkulma), terveys (vasen alakulma), Koti ja parisuhde (oikea yläkulma) ja ystävät ja vapaa-aika (oikea alakulma).  Kerron teille oman analyysini aarrekartan jokaisesta osa-alueesta.
Työ: Kuvassa olevat portaat ja valoa antavat ikkunat kuvastavat henkilön toivovan että voisi kehittyä työssään, flyygeli puolestaan kuvastaa toivetta luovuudesta ja innovatiivisuudesta. Hän toivoo myös että työpaikalla olisi hauskaa ja viihtyisää.
 Terveys: Henkilö harrastaa avanto-uintia ja haluaa jatkaa harrastustaan ja haluaa myös panostaa puhtaaseen ruokavalioon.


Koti ja parisuhde: Kuvassa oleva sänky valkoisine, ylellisine lakanoineen kuvastaa mielestäni vaurautta, turvallisuutta ja rauhallisuutta. Se on myös pedattu kahdelle henkilölle, joten henkilö asuu parisuhteessa. Valkoiset ruusut on ehkä saatu puolisolta, sillä ne on sijoitettu sängyn viereen. Jos puoliso on ne ostanut, hän varmaan tuntee hyvin kumppaninsa lempivärin, sillä muuten hän olisi tietenkin ostanut punaisia ruusuja! Sängyn vieressä on myös pino kirjoja, joten henkilö varmaankin haluaisi lukea paljon, ehkä jopa liittyä lukupiiriin. Uskon, että tämän henkilö on tyytyväinen parisuhteeseensa, sillä aarrekartassa ei ole paljon siihen liittyviä viittauksia.


Ystävät ja vapaa-aika: Taustakuvassa on juhlapöytä katettuna ulos kesäiselle nurmelle. Henkilö toivoo ystävyydeltä mukavia yhteisiä hetkiä, hulluttelua ja voimaannuttavia keskusteluita.


Aarrekartan keskellä on valtava värikäs kukkakimppu, joka rönsyilee joka paikkaan sekä suuri teksti "aurinko sydämessä". Nämä ilmaisevat toiveita ulkomaanmatkoista, mutta kuvastavat myöskin henkilön koko elämänasennetta. Hän toivoisi elämäänsä paljon iloa ja turvallisen ja vakaan elämän lisäksi myös väriä ja asennetta.


Aarrekartta kannattaa laittaa esille paikkaan, jossa se muistuttaa päivittäin omista tavoitteista, sillä jokainen päivä voi olla ratkaiseva oman haaveen toteutumisprosessissa. Jos kiinnostuit aarrekartan tekemisestä, kannattaa lukea myös tämä  artikkeli, joka perustuu Kristiina Harjun kirjaan Valmiina muutokseen - aarrekartan avulla kohti uutta.

Onnellista uutta vuotta kaikille!

1 kommentti: