26. joulukuuta 2012

Kierrätyslahjat

Joulu on täynnä antamisen iloa, mutta joulu on myös kaupallisuuden ja materialismin huipentuma. Muutama vuosi sitten teimme sopimuksen, että annamme toisillemme vain kierrätettyjä, itse tehtyjä tai omista kaapeista löytyneitä lahjoja. Tämä on halpaa, ekologista ja hyvä tapa päästä eroon omista vanhoista tavaroista, jotka voivat tuottaa iloa jollekin muulle.

Kierrätyslahjojen hankkiminen on itse asiassa vaivalloisempaa, kuin lahjojen ostaminen kaupoista, joten bongailemme niitä pitkin vuotta käydessämme kirpputoreilla. Tänä vuonna suurin osa lahjoista oli kierrätettyjä. Tässä muutamia esimerkkejä.

Menimme ostamaan Julialle antiikkista keinutuolia turkulaisen Art + designin huutokaupasta. Samalla huusimme samantyylisen kustavilaispeilin, joka paljastui Julian joulupaketista.
Joel ja Jonas saivat neuleet. Ostopaikat: Lähetyskirpputori ja Pelastusarmeijan kirpputori.
Noran paketista paljastui munan muotoinen korurasia. Sekin ostettiin Art + designista.
Tässä ovat Julian ja Ollin kierrätyslahjoiksi saamat kirjat.
Romanttinen kukkakassi päätyi Eevan kätköistä joulupukin konttiin. Uusi omistaja on Julia.
Noran lahjaksi saamat Tapio Wirkkalan vuonna 1968 suunnittelemat Ultima Thule -lasit ovat uudistuotantoa. Laseja kerättiin Noralle ennen kirpputoreilta, mutta nykyään lasit ovat niin suosittuja, ettei niitä tahdo enää kirppiksiltä löytää. Lasit otimme esimerkiksi sellaisista tavaroista, joita aiemmin on ollut kirpputoreilla myynnissä pilvin pimein. Yhtäkkiä monista 1960-70-luvun käyttöesineistä on tullut suosittuja keräilytuotteita, ja ne ovat lähes kadonneet kirppiksiltä. Ultima thulea moni piti vielä muutama vuosi sitten epätrendikkäänä lasisarjana. Mistäköhän astiasarjasta seuraavaksi tulee hitti? Arabian Ruskaa jo ostetaan, ehkä seuraavaksi aletaan jälleen keräillä Arabian 1980-luvun Arcticaa.
Marmori on materiaali, joka on nousemassa jälleen suosittujen sisustusmateriaalien kärkeen. Toistaiseksi marmoriesineitä löytää kirpputoreilta edulliseen hintaan, joten pitäkää kiirettä! Tämän marmorisetin löysi paketistaan Nora, jota on jo pidemmän aikaa vaivannut paha marmorikuume.
Joel sai lahjaksi upean Kaj Franckin Nuutajärvelle suunnitteleman violetin maljakon. Joelin paketeista paljastui toinenkin suomalainen klassikko: Antti Nurmesniemen suunnittelema Ufo-valuurautapata.
Isot lasiset pullot ovat jälleen suosittuja sisustuselementtejä. Edellisen kerran ne olivat muotia 1970-luvulla, jolloin erityisen hienoa oli pitää niissä kuivattuja osmankäämiä. Jotkut perustivat niihin jopa minipuutarhoja. Joelin ja Auran lasipullo ostettiin Lähetyskirpputorilta.
Eevan musta kiiltonahkainen vintagesalkku on myös peräisin Art + Designista.
Kierrätyslahjaksi luokitellaan myös Noran valmistama pähkinäinen mysli Ollille, mysli on nimittäin pakattu Noran isoäidin vanhaan lasipurkkiin. Etiketin Nora kirjaili tavallisella ompelulangalla tukevalle paperille.
Lopuksi haluamme vielä esitellä muutaman Julian tekemän pakettikortin. Ideasta kerroimmekin jo aiemmin.
 Hyvää tapaninpäivää kaikille! Pistäkää tanssijalka koreaksi, jos lähdette ulkoilemaan!


3 kommenttia:

  1. Tää on ihana tää teidän blogi. Ah. :)

    VastaaPoista
  2. Koskakohan Arabian Pirtti- ja Tupa-sarjat tulee taas muotiin? Kyselee eräs jonka kaapit on täynnä kyseisiä astioita ennakkoperintönä isältä.

    VastaaPoista