12. tammikuuta 2013

Aura: Hapanta lauantai-iltaa!


Jostain syystä koen hillitöntä vetoa happamiin ja makeisiin makuihin. Esimerkiksi jälkiruokana tarjoilen mieluummin Key Lime Pieta tai mojitosorbettia kuin kermakakkua tai creme bruleeta. Baarissa tilaan aina vodkakarpalon murskatulla limellä. Happaman ja makean yhdistelmä toimii käsittämättömän hyvin, ja siksi lemon curd kuuluu ehdottomiin suosikkeihini kaikista maailman sooseista ja muuseista. Tämä perinteikäs englantilainen hillon ja rasvan taivaallinen liitto tarjoillaan yleensä vaalean leivän kera, mutta henkilökohtaisesti voisin syödä sitä vaikka joka päivä lähes minkä tahansa kanssa. Kokeilkaa vaikka: lemon curdia aamujogurtissa, lemoncurdia ja lettuja, teeleipiä ja lemoncurdia, lemoncurdia sellaisenaan yön pimeinä tunteina suoraan purkista... Vein kerran entiselle työpaikalle nimipäiväkakuksi marengista, kermavaahdosta, sokeroimistani sitruunoista ja lemon curdista koostamani kasan. Kaikki meni. Ja pyydettiin vielä lisää sitä sitruunajuttua.Totta puhuakseni lemon curd ei ole lisukkeena sieltä kevyimmästä päästä. Mutta se maku! Sitruunan mehu ja kuori keitettynä ja oikein tiristettynä muodostavat makukombon joka räjähtää suussa.

Resepti on alunperin täältä. Annoksesta tulee noin 2,5 dl lemon curdia. Halutessa hedelmän voi myös vaihtaa, haluaisin itse kokeilla vaikkapa orange curdia tai grapefruit curdia. Lemon Curd

2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita


Raasta sitruunoiden kuori ja purista niistä mehut. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset sekä sokerit. Kiehauta. Keitä soossia alhaisemmalla lämmöllä siten, että soossi alkaa paksuuntua (tähän menee noin viisi minuuttia). Kaada saennut seos kulhoon ja aseta se kylmään vesihauteeseen. Vatkaa seosta kunnes se muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää voi nokareina ja sekoita hyvin. Laita seos jääkaappiin tunniksi ja avot, sinulla on huippuhyvää tahnaa.
Lemon curdia tein macaronien täytteeksi. Macaroneista tuli vähän tällaisia amatöörimäisiä, erikokoisia ja -näköisiä, johtuen luultavasti suurimmaksi osaksi siitä että olen täysi amatööri alalla. Koostumus oli kuitenkin melko hyvä: kuori oli rapsakka ja sisus pehmeä. Tein macaronit ranskalaisella tyylillä, jolloin ei tarvinnut ruveta sekoilemaan karkkimittareiden ja sulatusaikojen kanssa. Lemon curdin lisäksi tein täytteen mustikoista, tuorejuustosta ja sokerista. Lisäsin täytteeseen myös ripauksen vaniljasokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti