14. tammikuuta 2013

Julia: Feng shui kodissani


Koti on itselleni erittäin merkityksellinen asia, niin kuin tietysti useimmille ihmisille. Minulle on tärkeää että siellä on viihtyisää ja sellaisia asioita, jotka tuottavat hyvää mieltä. Pari vuotta sitten kiinnostuin Feng shuista, kun ymmärsin, kuinka järkevä ja käytännönläheinen oppi se on. Se helpottaa sisustuksessa esimerkiksi kalusteiden sijoittelun miettimistä ja auttaa avaamaan silmät sellaiselle, mikä oikeasti tuntuu hyvältä. En koskaan hankkisi kotiini jotain vain siksi, että se on trendikästä.

Feng shui –tuntijat väittävät, että feng shuilla voi jopa vaikuttaa elämän laatuun ja sen avulla voi saavuttaa haluamiaan asioita elämässä. Se auttaa myös elämään sopusoinnussa ympäristön ja energiavirtojen kanssa. Itse olen hieman skeptinen näin suurten asioiden edessä, mutta huomaan usein ajattelevani myös feng shuin näkökulmasta valitessani sisustusratkaisuja kotonani. Silloin myös saavutan omasta mielestäni parhaimman lopputuloksen ja tulee hyvä mieli. 

Alla oleva bagua-kartta kuvastaa elämän osa-alueita. Karttaa käytetään siten, että se asetetaan kodin tai huoneen pohjapiirroksen päälle niin, että ulko-ovi on alareunassa. Silloin voi miettiä mitä huonekaluja ym. sijoittaisi mihinkin kohtaan.



Olen esimerkiksi sijoittanut isoisän vanhan rahapuun tupakeittiön runsaus-nurkkaukseen, jossa se vaikuttaakin viihtyvän. Kesät se tosin lomailee taloyhtiön pihalla.
Feng shuin perusperiaatteisiin sisältyvät viisi elementtiä, jotka ovat vesi, tuli, puu, maa ja metalli. Nämä edustavat eri juttuja elämässä ja jotain tiettyä elementtiä vahvistamalla voi saavuttaa haluamiaan asioita.
Tässä kuvassa tulielementtiä edustavat kynttilä ja villainen torkkupeitto, puuelementtiä puiset huonekalut, orkidea, tapetti ja tekstiilit, maaelementtiä keraamiset astiat ja pöydän laakea pinta, metallia edustavat pöydän jalat ja vaaleat värit ja vesielementtiä lasinen pöytä ja kristallit. Aika harmoninen kokonaisuus mielestäni!
Jin ja Jang kuvastavat vastakohtia, esimerkiksi nainen ja mies, pimeys ja valo, vahvuus ja heikkous. Kun nämä ovat sopusoinnussa keskenään, ne korostavat toisiaan hyvällä tavalla. Olenkin huomannut, että pidän sisustuksessa olevista kontrasteista. Yhdistelen mielelläni uutta ja vanhaa sekä erilaisia materiaaleja keskenään. Ne saavat toistensa parhaat puolet esiin. Näin pitäisi olla myös parisuhteessa.
Tupakeittiön ruokaryhmä on hyvä esimerkki vanhan ja uuden yhdistämisestä. Vanha sivustavedettävä sohva on Koutun vintiltä, pellavainen patjanpäällinen on Ollin isoäidin kutoma ja tyynyliinat ovat vanhoja pellavaisia ja ikean pitsisiä. Ne on yhdistetty pukkijaloilla seisovaan lasipöytään, joka tuo keveyttä pieneen tilaan.

Huonekalujen sijoittelu on helpompaa, kun ottaa huomioon Qi-virran, joka feng shuin mukaan on juuri sitä energiaa, jota on kaikkialla. Sen suunta huoneessa on pääasiassa ovesta sisään ja ikkunasta ulos. Jos istut tuolilla, joka on sijoitettu kohtaan, jossa on voimakas energiavirta, voit tuntea olosi turvattomaksi. Yleinen virhe on sijoittaa työpöytä ikkunan eteen selkä ovelle päin. Sänky pitäisi myös sijoittaa niin, että sieltä näkee sisäänkäynnille, eikä se ole liian voimakkaassa energiavirrassa, jolloin voi esiintyä unettomuutta.
Aura istuu lempituolissani, joka on keskellä huonetta ja siinä istutaan selkä ovelle päin. Sen mukavuutta voisi parantaa huoneen takaseinään asetettavalla peilillä, jonka kautta näkisi sisäänkäynnille päin.
Qin pitäisi päästä virtaamaan vapaasti ja esimerkiksi nurkkaan moneksi viikoksi unohtuneet tavarat, esineet joista et pidä tai joita ei käytetä, sekaisuus ja epäjärjestys saavat Qin pysähtymään. Siksi kodin feng shuin parantaminen tulisikin aloittaa siivoamisesta ja siitä, että laittaa turhat tavarat pois. Tavaroista luopuminen on ollut itselleni ennen vaikeaa, sillä niitähän voi vielä tarvita. Pienten säilytystilojen ja useiden muuttojen myötä olen kuitenkin tullut huomaamaan, ettei kaikkea kuitenkaan tarvitse säästää. Ihan yhtä radikaaliin toimintaan en kuitenkaan pystyisi, kuin tämä heppu sunnuntain Hesarissa
Mekot järjestyksessä vaaterekillä.

Tavaroita hankkiessa tai kodista poistaessa kannattaa miettiä mitä esine symboloi itselle. Symbolit ovat feng shuissa tärkeitä välineitä haluamiensa elämän osa-alueiden vahvistamisessa. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa oleva kaakeliuunin tiili, joka tarttui mukaani Wanhan wallankumouksesta, on mielestäni kuin taideteos ja symboloi minulle kodin kotoisaa lämpöä ja turvaa. Taustalla ovat isoisäni grafiikat, jotka kuvaavat hänen lapsuudenmaisemiaan.

Pidimme kerran muutaman ystäväni kanssa feng shui –iltamat, jossa pohdimme yhdessä kunkin asunnon sisustusratkaisuja. Ilta oli hauska ja pohdimme myös syvällisemmin, mitä asioita kukin haluaisi elämäänsä enemmän tai vähemmän. Mielestäni feng shuita ei pidä ottaa liian vakavasti tai kirjaimellisesti, vaan poimia siitä ne asiat, jotka itsestä tuntuvat parhaalta. Paras feng shui -oppaani on ollut Agneta Nyholm Winqvistin vuonna 2001 julkaisema kirja Feng shui ja suomalainen koti.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Pitääpä miettiä vähän omaakin sisustusta :) teillä on tosi ihana koti, ihania tapetteja ja kalusteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taikanen! Postauksessa mainittu kirja on ollut kyllä tosi inspiroiva!
   Julia

   Poista
 2. Hyvat oli feng shuit, kun kuvistakin tuli aivan IHANA tunnelma.

  Nina H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina! Nora on ottanut postauksen kuvat ja sai mielestäni hienosti vangittua päivän tunnelmat.

   Poista