8. tammikuuta 2013

Nora: Tanskalainen tv-koti

Katsoin loppusyksystä ruotsalais-tanskalaisen rikossarjan Silta. Kymmenosainen sarja on laadukas, taitavasti käsikirjoitettu ja äärimmäisen koukuttava. Lisäksi näyttelijätyö on loistavaa. Olen suuri pohjoismaisten rikossarjojen ystävä, eikä synkkääkin synkempi Silta tuottanut pettymystä.

Laatusarja-käsite pitää mielestäni sisällään monta eri tekijää. Yksi tärkeimmistä onMise-en-scène eli näyttämöllepano, joka sisältää muun muassa lavastuksen, puvustuksen, valaistuksen ja muut asiat, jotka katselija ruudulla (tai teatterin lavalla) näkee.

Tarkkailen sarjojen ja elokuvien kohdalla mielelläni juuri lavastusta. Minua esimerkiksi ärsyttää, jos vuodevaatteissa on taitokset, joista huomaa, että ne on otettu suoraan paketista. Paha virhe on myös tyhjä matkalaukku. Raskasta kantamusta kun ei voi nostaa kevyesti eikä se heilahtaisi köykäisesti, jos sen sisällä olisi jotain. Minulle tärkeää sarjaan uppoutumisessa ja siihen eläytymisessä on uskottavuus. Pienet mutta äyrsyttävät virheet tuovat minut takaisin kotisohvalle ja nautinto voi olla pilalla.

Silta-sarjan kohdalla ei moitteelle ollut sijaa. Voisin puhua sarjan näyttämöllepanosta pitkäänkin, mutta tällä kertaa keskityn toisen päähenkilön, tanskalaispoliisin upeaan asuntoon. (Tosin tässäkin tapauksessa ensin hieman mietin, että miten poliisilla on varaa asua näin hienossa omakotitalossa, mutta onneksi aika pian selvisi, että hänen vaimonsa oli hyvinpalkatussa työssä.)

Tanskalaiset tunnetusti osaavat sisustuksen, joten tässä olkaa hyvä, hieman huonolaatuisin ruutukaappauskuvin esiteltynä erityisen hieno televisio-koti!Aloitetaan perheen pojan huoneesta. Asunnosta löytyy paljon tanskalaisia klassikkoja, mutta mukaan on päässyt muitakin skandinaavisia tuotteita. Pojan huoneessa on ruotsalainen String-hylly. Kyseisen hyllyjärjestelmän suunnitteli vuonna 1949 Nisse Strinning. Hyllyt ovat puhuttaneet viime vuosina erityisen paljon, ei ole sisustuslehteä tai -blogia, jossa ei stringeja vilahtaisi.
Kuva täältä.
Keittiössä huomioni kiinnittyi ensin hienoihin vanerisiin keittiönkaappeihin. Sen jälkeen huomasin Hans J. Wegnerin vuonna 1949 suunnittelemat Wishbone Chair -tuolit.

Ilahduin myös huomatessani, että tv-kotiin oli päässyt muutamia suomalaisiakin klassikoita, kuten etualalla oleva Artekin E60-jakkara.
Bongaako joku seuraavasta kuvasta Mariskoolit? (PS. Jos ihmettelette naisen nenää, niin hänellä on naamari päässään...)
Valitettavasti en omista juurikaan mitään tv-kodissa näkyvistä design-klassikoista, mutta kaikki suomalaiset esineet kodistani löytyvät. Minäkin syön jugurttini Alfredo Häberlin vuonna 1999 suunnittelmista Iittalan Origo-kulhoista.
Tätä sohvapöytää en valitettavasti tunnistanut. Tunnistaako joku teistä?
Löytyykö muuten yhtään suomalaista kotia, jossa ei olisi Heikki Orvolan 1988 suunnittelemia Kivi-tuikkuja? Ne ovat näköjään löytäneet tiensä Tanskaankin.
Tv-kodissa on myös tanskalaisten klassikoiden klassikko, Arne Jacobsenin vuonna 1958 suunnittelema Egg-nojatuoli. Lisäksi ystäväni Mikko auttoi minua tunnistamaan ikkunan edessä olevat nojatuolit. Ne ovat Børge Mogensenin vuonna 1958 suunnittelemat Spanish Chair -tuolit.
Jacobsenin Egg-tuoli suunniteltiin alunperin Kööpenhaminaan Royal Hotelin aulaan. (Kuva täältä)
 Alla oleva espanjalaisten tuolien kuva täältä.
Tässä vielä talon julkisivu. Suurin osa sarjan kuvauksista, joissa talo esiintyi, oli tehty iltaisin, tietenkin siitä syystä, että keskellä murhamysteeriä olevat poliisit tulevat myöhään illalla kotiin.

3 kommenttia:

 1. Just eilen katselin Netflixissä tuota sarjaa, mutta sitten päädyin MadMeniin, en siis ole vielä tähän päivään mennessä nähnyt sitäkään sarjaa. Mutta ehkä katson sitten Sillan sen jälkeen. Vaikkapa ihan tuon talon takia.

  Ja onnea uudelle blogille! Täällä oli vaikka mitä ihanaa luettavaa ja katsottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Kirjailijatar! Kiva, että tykkäsit blogista! No, mutta Mad Menistä on joka tapauksessa hyvä aloittaa! Ja siinäpä vasta sarja, missä upea lavastus!!

   Poista
 2. Tiedän tuon "taudin" kun tuijottaa klaffivirheitä ja pikkumokia leffoista. Olen ex leffatyöntekijä ja se on ammattitauti. Kotimainen poliisisarja Roba on myös ilahduttavan laadukas (ylläri). Ei tosin mitään tyylilavasteita tms mutta hyvä käsikirjoitus sekä näyttelijät. Pieni källi tosin löytyi -hintalappu vilahti nopeasti kahvikupin pohjassa ;)

  VastaaPoista