7. tammikuuta 2013

Eeva: Kasvit pulloon mars!

Sain ajatuksen pullopuutarhan perustamisesta kun näin kellarissamme unohtuneen vihreän lasipullon, jossa aikoinaan on ollut kasveja. Tämä puutarha ei ollut kovin elinvoimainen ja päättelen sen johtuneen pullon vihreästä lasista, joka ei kovin hyvin läpäise valoa.

Lasipullothan ovat nykyään suosittuja sisustusesineitä, mutta yhtä hyvin niillä voisi olla jokin funktiokin. Siispä valitsemaan sopivaa pulloa omista pullokokoelmista ja puutarhaa perustamaan, ja mahdollisimman nopeasti, ettei into lopahda.  Päädyin noin 60 cm korkeaan vanhaan pyrexpulloon kookkaampien viinin käymispullojen sijaan. Sitä en muista, miten pullo on meille päätynyt mutta luultavasti se on ollut täällä jo ennen meitä.

Hiekkaa, kevytsoraa ja multaa oli jo valmiina, siis kasvien hankintaan. Kävin kolmessa kukkakaupassa ja sain todeta, että viherkasvivalikoimat olivat melko vaatimattomat joulukukkien jäljiltä. Yhdessä liikkeessä myyjä kertoi, että viherkasvikuorma on tulossa Hollannista ensi viikolla, mutta nyt en millään malttanut odottaa siihen saakka. Lopulta ostin vain kaksi kentianpalmua ja kirjoaloen, jossa oli useampi pieni taimi samassa ruukussa. Olin kuvitellut istuttavani ainakin viehkoa pitsilehteä, mutta sitäpä ei harmikseni löytynyt.
Pullopuutarhan kasvien tulisi olla kosteus- valo- ja multakoostumukseltaan samankaltaisia ja tietysti niin pieniä, että ne mahtuvat suuaukosta sisälle. Kukkivia ja runsaasti rönsyileviä kasveja en myöskään hankkisi. Jos ne vaikka viihtyisivät hyvin ja kukkisivat runsaasti, olisi kuihtuneiden kukkien ja rönsyjen poistaminen hankalaa ja työlästä. Ja lisäksi kasvien on oltava pullon trooppisia olosuhteita kestäviä, siis kaktukset eivät käy tähän tarkoitukseen.
Aloitin perustamisen valuttamalla hiekkaa pulloon. Hiekkaa oli jäänyt yli viimeisen akvaariomme perustamisen yhteydessä.
Seuraavaksi oli vuorossa kevytsora. Hiekka ja sora toimivat salaojana, näin kasvien juuret eivät mätäne jos vettä sattuisi olemaan liikaa.
Mullan laittamisen jälkeen kaadoin pulloon vettä varovasti reunaa pitkin jotta en sotkisi lasia heti alkuunsa.

Mullan tasoittamiseen ja kasvien istuttamiseen käytin kahta puukeppiä, joiden päihin olin teipannut kertakäyttöhaarukat.
Ensimmäinen istutettava. Ja eipä ollut kovin helppoa toimia näiden välineiden kanssa. Aina kun luulin, että nyt kasvi on tanakasti kiinni alustassaan, niin lähempi tarkastelu osoitti että vielä pitää kaivaa, kohentaa asentoa ja tiivistää multaa juuren ympäriltä.
Siinä se nyt sitten on, pullopuutarha Kaksi lajiketta alkoi tuntua kaipaamaan kolmatta, joten päädyin lopulta pelkkiin aloeisiin. Lopputulos ei ihan vastannut sitä monimuotoista ja runsasta visiota pullopuutarhasta, mutta olen oikeastaan aika tyytyväinen tähän yksinkertaiseen versioon. Jo hankkimani kentianpalmut saavat odottaa, kunnes löydän niiden rinnalle muita lajikkeita.

Minusta tuntuu, että valon määrä on jo alkanut lisääntyä ja aurinkokin pilkahti viikonloppuna. Seuraavana onkin vuorossa huonekasvien multien vaihto, kevättä kohti siis mennään ja pullopuutarhan voinnin seuraaminen tyydyttää pahimman, aina keväisin iskevän puutarhakuumeen.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva idea. Harmi, kun oma vastaavanlainen pullo hajosi jonkin aikaa sitten. Kun seuraava kävelee vastaan, niin voisi kokeilla jotain tuollaista. Huippu blogi!!
    Miia :)

    VastaaPoista
  2. Nämä pulloihin laitetut kasvit ovat kyllä kauniita. Taidanpa askarrella itsekin näitä ja hankkia ensi kerralla kasvitukussa käydessäni, jos vain on, pitsilehteä. Tuota olenkin miettinyt, että miten kasveista poistetaan ruskeat lehdet kätevimmin, jos niitä tulee.

    VastaaPoista